Tandläkare Jakobsberg

Trygg och kompetent tandvård

Tandläkare

Så här går det till när vi lagar en tand

Så här går det till när du kommer till oss med ett hål som behöver lagas eller en fyllning som behöver bytas ut:

Vi inleder i de flesta fall med att ge dig en bedövning, som gör det lättare att slappna av. Med en bedövning behöver du inte oroa dig för smärta när vi lagar din tand.

När du känner dig redo börjar tandläkaren ta bort den gamla fyllningen och den förstörda tandsubstansen. När de angripna delarna av tanden är borta kontrollerar vi noga att tandytan är fullt frisk. Därefter placerar vi en matris runt tanden som fungerar som en sorts form. Matrisen hålls på plats med hjälp av små kilar och ser till att fyllningen inte blir för stor och att det inte bildas några kanter där bakterier kan frodas.

barn hos tandläkare

Tanden fylls med komposit

När detta är klart så fyller vi tanden med exempelvis plast (komposit). När det är klart plockar vi bort matrisen och kilarna. Fyllningen putsar vi så att den känns blank och slät. Vi är också mycket noga med att fyllningen ska passa in i bettet, den ska inte kännas för hög. Du ska kunna bita ihop som vanligt när vi är klara med lagningen.

Många undrar hur lång tid man ska vänta med att börja äta efter lagningen. Inga problem, det går bra att börja tugga efter någon timme, i alla fall om tandläkaren inte säger någonting annat.

Ibland kan det ila i en nylagad tand. Det är ganska vanligt med ilningar och det är oftast inget att oroa sig för, det går över i de flesta fall. Om du ändå får obehagliga känningar i en tand efter en lagning, hör av dig till oss så kan vi hjälpa dig.

Karies

Karies är en skada som drabbar tändernas emalj. Behandlar man inte karies i tid så blir det hål i tanden. När vi äter och dricker bildas syra i munnen, som neutraliseras av saliven. Om tänderna får vila mellan syraattackerna så minskar risken för karies, det är därför det är bra att inte småäta hela tiden.

Karies frodas på de trånga ställen där tandborsten inte kommer åt. Det kan handla om mellanrum mellan tänder och i kindtändernas gropigheter. Tandköttskanten och kanten på gamla fyllningar är andra ställen där karies brukar trivas.

För att undvika karies rekommenderar vi givetvis regelbunden tandborstning och att du använder hjälpmedel som når trånga utrymmen i munnen. Tandtråd, mellanrumstandborste och interdental tandborste är tre bra hjälpmedel mot karies.

Kompetenta och trygga tandläkare som möter dig med ett leende!